1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Previous
Next

ОИБ по света и у нас

Освен съвместните презентации в чужбина, които вече втора година организираме заедно с Тук-Там и Заедно в час, се радваме и че може да подкрепяме и работим с български студентски общества в чужбина като Съединение (Франкфурт) и Хъшове (Берлин).

ОИБ стартира курс по Социално Предприемачество

След 5 успешни форума за социално предприемачество и над 900 участници, преминали през практическите обучения на Обединени Идеи за България, сме щастливи да обявим, че разширяваме дейността си с нов курс по Социално Предприемачество в Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 

BCause партньор на #идеите5

Основен партньор на "Идеите - това сме ние 5" и тази година е BCause: в помощ на благотворителността (ФПББ)! Фондацията ще поеме нощувки и транспортни разходи на участници от страната. Експерти от Център "Ринкър" към Фондация BCause ще направят обучения на екипите по набиране на средства и управление на проекти, ще бъдат част от журито и ще осигурят награда - участие в Rinker`s Challenge 3. В началото на 2015г. проектът Таратанци, стартиран на #идеите3, спечели финансиране от 10 000лв. за своя социален бизнес.

#идеите5

Започна регистрацията за Идеите 5! Тази година форумът за социално предприемачество "Идеите - това сме ние" е посветен на темата "Синя икономика: можеш повече с по-малко". Събитието отново ще се проведе между 3-ти и 6-ти септември 2016г. в град София. "Идеите - това сме ние 5" има амбицията да предложи нови страхотни възможности за постигането на промяна в България чрез реализирането на граждански проекти.

До къде го докараха екипите преди финала – част I

Екип „Образование”

Влизаме в стаята на екип „Образование” точно когато те започват своята презентация. Проблемът, на който те са се спрели, е да заздравят връзките между родителите и децата им в училище. Екипът се е спрял на решение, което включва попълването на анкети от учениците и родителите им, чрез които да се установят нуждите на децата. След това се планува организиране на цикъл от дейности в училище, който да „върне” родителите им в класните стаи в ролята на учител за един ден, например.

Екип „Градска среда”

Хващаме екипа в пауза между два пича на техните презентациии и повечето участници са излезли на по пуш-пауза. Но Жулиян е все още в стаята и ни разказва как се е развила тяхната идея от снощи. Екипът иска да влезе в партньорство с фирма, която извозва изоставени автомобили и по този начин да си осигури достъп до части от колите, които иначе биха били изхвърлени. От тях „Градска среда” имат намерение да изработят креативни мебели – от канапета от седалки до огледала в банята от огледалата за обратно виждане. Тази идея е избрана измежду общо три. Втората хрумка е била да се очертае пътят към музеите и културните обекти в София със стъпки по земята, а третата – да се използват дънерите на отсечени дървета, отново за създаването на мебели.

 

Екип „Сини Иновации”

„Как се промени идеята ви, откакто ви оставихме вчера”, питаме екип „Сини Иновации”. “Развила се е, дестилирана е и е станала страхотна”, обобщават без свян те. И наистина си личи как идеята им за оползотворяване на компост е станала много по-детайлна и добре разработена от вчера. Те вече имат идея откъде да взимат органичен материал (от паркове и градинки) и къде да продават финалния продукт (в биомагазини и фабрики за производство на трева). Екипът е уверен, че е изградил канали за финансиране и се надява проектът да стане устойчив. Очаквайте презентацията да бъде водена от единствената дама в екипа, както и да e на Prezi, защото „Сини Иновации” са много модерни.

Екип „Култура”

Представете си, че сте чуждестранен студент в България. Културният шок със сигурност ще ви удари още с кацането на Терминал 1. Екип „Култура” има решение за вас – след пристигането си в България, чуждестранният студент ще бъде поканен на традиционно българско „гости” у приемно семейство. Там новодошлият ще има много повече възможности да се интегрира в културата и нравите на страната. Тъй като пилотният проект ще бъде износен от семействата на самите доброволци от екипа, първоначалната нужда от финансов ресурс намалява.

Автор: Мартин Димитров

Фотограф: Невена Бачева

Share