1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
  • Обединени идеи за България
Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Обединени идеи за България

Previous
Next

ОИБ по света и у нас

Освен съвместните презентации в чужбина, които вече втора година организираме заедно с Тук-Там и Заедно в час, се радваме и че може да подкрепяме и работим с български студентски общества в чужбина като Съединение (Франкфурт) и Хъшове (Берлин).

ОИБ стартира курс по Социално Предприемачество

След 5 успешни форума за социално предприемачество и над 900 участници, преминали през практическите обучения на Обединени Идеи за България, сме щастливи да обявим, че разширяваме дейността си с нов курс по Социално Предприемачество в Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 

BCause партньор на #идеите5

Основен партньор на "Идеите - това сме ние 5" и тази година е BCause: в помощ на благотворителността (ФПББ)! Фондацията ще поеме нощувки и транспортни разходи на участници от страната. Експерти от Център "Ринкър" към Фондация BCause ще направят обучения на екипите по набиране на средства и управление на проекти, ще бъдат част от журито и ще осигурят награда - участие в Rinker`s Challenge 3. В началото на 2015г. проектът Таратанци, стартиран на #идеите3, спечели финансиране от 10 000лв. за своя социален бизнес.

#идеите5

Започна регистрацията за Идеите 5! Тази година форумът за социално предприемачество "Идеите - това сме ние" е посветен на темата "Синя икономика: можеш повече с по-малко". Събитието отново ще се проведе между 3-ти и 6-ти септември 2016г. в град София. "Идеите - това сме ние 5" има амбицията да предложи нови страхотни възможности за постигането на промяна в България чрез реализирането на граждански проекти.

Екип „Околна среда“: Проектът се казва „Пишман турист“ и върви под надслов „Отговорният турист не е непукист“

 


Между 3ти и 6ти септември се състоя петото издание на най-големия форум за социално предприемачество в България “Идеите това сме ние” 5, организиран от Обединени идеи за България. 

 

 

Тазгодишната тема на форума  беше  „Синя икономика: можеш повече с по-малко“.  Повече от 100 участници от цяла България имаха за задача да прилагат предприемачески подход за решаване на социални проблеми, стъпвайки върху принципите на синя икономика.

 

 

В рамките на 4 дни участниците имаха възможност да посетят работилници по проектен мениджмънт, презентационни умения, финансиране, управление на ресурси, дигитален маркетинг и валидиране на идеи, водени от експерти в съответната област.

 

Благодарение на генералните спонсори на форума Bcause - в помощ на благотворителността и Контур Глобал Марица Изток 3 бяха раздадени парични и непарични награди, които да подпомогнат старта на проектите.  В журито бяха включени Павел Панайотов - директор „Програми за предприемачество" в Център „Ринкър", Марина Стефанова - Мениджър Устойчиво Развитие и Корпоративна Социална Отговорност, Контур Глобал Марица Изток 3, Саша Безуханова - председател и основател на Move.bg и Диана Найденова - председател на ОИБ. 

 

 

Екипите си поставиха смели цели, за които ще се борят в следващите месеци. 

 

 

Екип „Околна среда“ представи проекта „Пишман турист“, който върви под надслов „Отговорният турист не е непукист“. Чрез забавна и интерактивна  игра с образователни елементи, която ще бъде дистрибутирана из планинските хижи,  туристите в България ще научат повече за това как да намалят своите следи от замърсяване сред природата. Екипът на „Пишман турист“ спечели място в бизнес акселератора на Център „Ринкър“. 

 

Екип “Иновации”: “Шепа Тор”, проектът спечелил парична награда от 1000лв. ще развие синята икономика у нас като преработва компост от биологични градски отпадъци. Полученият компост е изцяло екологичен и много по-подходящ за здравословното отглеждане на растения. 

 

 

Екип „Градска среда“ представи проекта ScrapNiture, който цели да помогне за преобразяването на изоставеното градското пространство. Събирайки скрап и ненужни части от стари коли, екипът  ще създава продукти с интересен и иновативен дизайн като закачалки, маси и други полезни вещи. 

 

Екип „Социални политики“ презентира проекта „ДругиТе“ и има за цел да помогне на бездомните в България, представяйки ги в нова светлина. След като бъдат раздадени камери на бездомни хора, ще бъде организирана благотворителна изложба, която да представи живота през техните очи и ще запознае хората с техните лични истории. Със събраните средства ще се закупят и раздадат спални чували на бездомните. Екипът на „ДругиТе“ спечели правото да ползва coworking пространството на MoveBG,  наградата от 200 лв. дарение от Никол Ветин, както и подкрепа от Platformata.bg, платформа към фондация Bcause за набиране на средства за социални каузи. 

 

Екип „Активен живот“ излезе пред публиката с проекта DeskOn и се опитва да разреши проблема със заседналия начин на живот в офиса. Проектът ще създаде интересна игра, чрез която служителите в офиса ще могат да се раздвижват заедно докато си правят кратки почивки измежду работното време. Екипът на DeskOn спечели специалната допълнителна награда от 500 лв.

 

 

Екип “Култура” разработи проекта “Култура на Заем”, който цели межукултурното приемане и многообразие в Бълагрия чрез студентски обмен. Той ще се осъществява между чуждестранни и български студенти и техните семейства. Взаимно те ще се запознават с родните си кино, театър, кухня и други културни особености. Екипът спечели  IT консултации от Musala Soft. 

 

 

Екип “Образование”: Проектът на име “Рудители” се ангажира с въвличането на родителите в образованието на децата им. Екипът таргитира деца от 5 и 6ти клас, както и техните родители.  Процесът започва с анкета към децата, минава през въвеждането на “месец на родителя”, и завършва със забавни дейности, които да закрепят комплексната връзка дете-учител родител.

 

 

Екипът на Обединени Идеи за България благодари за подкрепата на генералните партньори Bcause - в помощ на благотворителността и Kонтур Глобал Марица Изток 3, както и на другите партньори в лицето на Стопански Факултет към Софийски Университет “Св. Климент Охридски”,  Мусала Софт, Move.bg, Винпром Пещера, трапезна вода Савина и Рообар, 

 

 

Желаем успешна реализация на всички екипи! 

 

 

Снимки: Кристина Димитрова

Share