1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Проектите от "Идеите-това сме ние 2"

Ние знаем, че идеите имат стойност само когато водят до реални резултати. За това за нас е удоволствие да ви представим проектите, върху които ще работят участниците от форума през идните месеци.

Истории в табелки                                                                        

Знаете ли защо в центъра на София има улица на име „Султан тепе“? Не само туристите, но и някои от дългогодишните жители на столицата не могат да отговорят на този въпрос. На помощ идват младежите от екип „Градска среда“, които искат да разкажат историите на имената на улиците в София, на самите сгради и на известните хора, някога живели в тях. Участниците са си поставили за цел до края на годината да са избрали дизайна за табелките, както и да са окачили 20 такива на знакови обекти в София.

По(д)лезно

Втората група младежи от „Градска среда“ се спряха на проект, който вероятно ще зарадва софиянците, които живеят в близост до някой мрачен и миризлив подлез. Идеята е след като спечелят одобрението на Столична община, да организират парти за Хелоуин в един от тъмните подлези в столицата. По този начин ще наберат средства, които през следващите 3 месеца ще използват, за да превърнат въпросния подлез в по-зелено и приятно място. Ако този проект бъде успешен, младите урбанисти ще се постараят да подобрят състоянието на поне три подлеза всяка година. Мотото на проекта е „Да разцепим мрака заедно!“, а на страницата му във Facebook в момента се набират номинации за неподдържани подлези, които имат нужда от облагородяване.

Екип „Икономика“ цели да подпомогне малките земеделски производители, които обикновено срещат трудности при намирането на възможности за успешна реализация на продукцията си. За целта, икономистите планират да дадат съвсем практически и полезни бизнес насоки на младите фермери, като същевременно допринесат за популяризирането на дейността им.

Културно събуждане и QRCultureCodes

От екип „Култура“ вярват, че българите малко сме позабравили колко интересни и развлекателни могат да бъдат музеите. Младежите са убедени, че и техните съграждани, и чуждестранните туристи ще имат по-голям интерес към културното наследство на България, ако то бъде представено по разчупен начин. Затова планът им е да създадат интерактивна културна карта, към която съвсем иновативно да отвеждат табелки с QR кодове за смартфони, поставени в различни кафенета и заведения в близост до дадени културни забележителности.

Лечение без граници

Екип „Социална политика“ ще се борят с бавното и обикновено неуспешно отпускане на средства за лечение в чужбина. Участниците са категорични, че дори когато финансовите средства бъдат събрани, това далеч не е краят на проблемите. Затова и искат да подпомагат с насоки и помощ на място хора, на които им предстои лечение зад граница. Работата по проекта ще започне със създаване на уеб платформа и изграждане на връзки в чужбина, като младежите се надяват да видят първите реални резултати след най-много шест месеца.

Да съхраним българските занаяти!

Това е целта на втората група участници от екип „Социална политика“. Плануват да я реализират като се свържат с българските училища, в които се преподават и изучават традиционни занаяти, да помолят учениците да произведат определени предмети и след това да ги продадат в чужбина. Приходите след това ще се върнат при младите занаятчии, като целта е да им се докаже, че хората по света тачат уменията им и така да се насърчи съхраняването на занаятчийството. Според участниците проектът им не само ще послужи като реклама на България по света, а и ще допринесе за справянето с високото ниво на безработицата в България.

От образованието започва всичко

Голяма част от участниците на форума явно стигнаха до извода, че образованието е сферата, върху която трябва да се работи най-много. Затова не един, а цели четири екипа се спряха на проекти, които таргетират именно учениците и студентите.

От екип „Образование“ искат да се борят с липсата на кариерно ориентиране в училищата като запознават учениците от горен курс с успели хора, които да им разкажат повече за личния и професионалния си живот.

Младите учени от екип „Наука“ пък целят да покажат на българските ученици колко увлекателна и интересна може да бъде науката. Под мотото „Наука без скука“ те ще организират срещи с лектори, които да представят на учениците научната си област по достъпен и интерактивен начин. Работата по проекта започва с разработването на уебсайт, а след това ще бъдат организирани и презентациите на експертите.

От екип „Здравеопазване“ ще разширяват кръгозора и възможностите на студентите и специализантите по медицина като улесняват контактите им с научни ръководители и успели български доктори.

Юристите от екип „Право“ смятат, че правната култура на учениците е твърде ниска. Затова искат да организират презентации из училищата в страната, по време на които да обяснят на учениците правата им, както и да им разкажат какво могат да очакват от образованието по право както в България, така и зад граница.

„Идеите – това сме ние 3“елено издание

Еколозите от екип „Околна среда“ призоваха за един по-зелен форум догодина – без  пластмасови бутилки или големи торби с боклук . Конкретните им идеи включват разделно събиране на отпадъците, придвижване с колела вместо коли и използване на собствени порцеланови чаши. Проектът беше посрещнат с одобрение от организаторите от „Обединени идеи за България“, които обещаха догодина да положат повече грижи за околната среда.

Тук е моментът да споменем и неуморния журналистически екип на форума, който следеше отблизо случващото се в екипите и го разпространяваше чрез сайта на „Обединени идеи за България“. Младите журналисти ще продължават да ни държат в течение за развитието на проектите и да ни съобщават добрите новини и успешни истории.

Share