1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Интерактивна работилница по предприемачество по betahaus-ерски

Форум „Идеите-това сме ние 2“, ден активен-2-ри, белязан от един по-различен семинар по предприемачество на Александър Михайлов и Ангел Спасов от betahaus.

Само по себе си, Betahaus е обединено работно пространство, поне така го определят неговите създатели. Ако имате малка фирма и работите по проект с други хора или сте фрийлансър и няма смисъл да наемате голямо офис пространство за полугодие или цяла година, то това е вашето решение. Модерните и същевременно уютни местенца на фирмата създават не само креативна атмосфера на работа, но и предлагат възможността директно да се запознаете с хората, работещи буквално до рамото ви по съвсем различни проекти. Доста такива запознанства водят и до бъдещи взаимни проекти, както споделя и Сашо.

Александър Михайлов е и един от създателите на идеята за споделените работни пространства, която развива със свои приятели и познати първо в Берлин. След успеха на „споделените офиси“ следва и създаване на betahaus Кьолн. Фирмата се разраства в цяла Германия, а след това и в Европа, като достига и София. Така днес столицата ни се радва 400 кв.м. (65 работни места) пространство с големи прозорци, 220 кв.м. иновативно пространство за големи идеи, конферентна зала за по-големи събирания и betacafe за големи почивки. Сашо се запознава с Ангел, комуникационния мениджър на фирмата, в планината (къде иначе) и веднага си допадат.

Честно казано, не отидох на семинара, по-скоро работилницата, по предприемачество с най-големия си ентусиазъм. Лекото чувство на досада обаче се изпари, когато усетих енергията на лекторите, които бяха пред нас – младите предприемачи от betahaus Сашо и Ангел. След рунда с представянето на участниците в работилницата, както и идеите за проекти на екипите, двамата предприемачи се заеха да помагат с идеи и опит за конкретните проекти. За всеки от тях споделиха мнение и насоки, в които конкретния екип би могъл да се фокусира. Стъпка по стъпка разнищиха и в дълбочина някои от проектите, от идеята до изпълнението и финансиране. Като млади предприемачи, те бяха наясно, че най-добрата помощ за един проект е практическата.

Накрая всички останахме с усещането, че сме присъствали на нещо полезно, изчистено, без излишни детайли, точно. Въпросът на един от участниците в "Идеите-това сме ние 2" към Александър е доста красноречив за личността му: защо се е върнал, за да развива betahaus в България?

„Който не вярва в България, да не прави бизнес тук!“

 

Тони Щерева.

 

 

Закриване от Източен Берлин

Калина Дренска се включи с кратък конферентен разговор от Берлин, Германия, поставяйки началото на церемонията по закриването на форума "Идеите-това сме ние 2". Поради лошата техническа връзка на интернета ви предоставяме текста на речта й тук.

Прочети още...

Медиите в "Идеите-това сме ние 2"

Освен от медийните ни партньори от БТА, сп. Образование и специализация в чужбина, M3 College, БНР и Бизнес Клуб УНСС форумът "Идеите-това сме ние 2" ще бъде отразяван динамично, етично и интересно и от журналистическия екип "Журналистите днес"!

Очаквайте включванията на екипа - на живо - всеки ден!

Прочети още...

С гръм и трясък

Доказана концепция – check. Мотивирани организатори – check. Млади и развълнувани участници – check. Крупни количества кафе – o, double check!

 „Идеите – това сме ние” се завръща с гръм и трясък!  Само броени дни остават до началото на дискусиониия форум, чието второ издание ще се проведе от 3 до 6 септември в СУ "Св. Климент Охридски" и, основно, в сградата на училищата "Банкер" и 139 ОУ "Захари Круша".

Прочети още...